Novinky o WordPress

Wordpress 2.9 Carmen i s češtinou je venku

Nový wordpress pojmenován podle jazzové zpěvačky Carmen McRae přináší mnoho nových funkcí a změn. Samozřejmě je i s češtinou, proto děkujeme týmu Separatista.net za češtinu.

Globální funkce Zpět je z pohledu WordPressu 2.9 pomůckou, která vám zachrání krk například při nechtěném smazání článku. Ten už není nenávratně ztracen a funkcí Zpět jej jednoduše vytáhnete na světlo boží. Novým konceptem také dochází k eliminaci zjišťovacích otázek typu „Jste si jisti, že chcete…“.

Vestavěný editor obrázků vám umožní je otáčet, ořezávat, převracet a měnit jejich velikost. Dle oznámení vývojářů je to jen první krůček na plánované cestě ke kompletní správě grafiky ve WordPressu. K editoru obrázků se dostanete pomocí Administrace a její položky Media Library. Zde klepnete na úpravu konkrétního obrázku a na další stránce na tlačítko Edit Image.

Hromadná aktualizace modulů (pluginů/témat) a ověření jejich kompatibility ještě více zpříjemňuje údržbu webu s WordPressem. Pokud vám vyhovovala aktualizace vybraného modulu jedním klepnutím, nyní můžete udělat totéž pro všechny aktualizované moduly naráz, což tuto akci ještě více zjednodušuje.

Jednodušší vkládání videa ve WordPressu 2.9 znamená, že vám stačí překopírovat URL ze služeb YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Hulu, Viddler, Qik, Revision3, Scribd, Google Video, Photobucket, PollDaddy, a WordPress.tv do textu v editoru. Při jakékoli úpravě stále vidíte jen tuto adresu, avšak při zobrazení článku je toto URL automaticky konvertováno na potřebný kód Embed, který je vložen do vygenerovaného HTML. Je to rychlé a praktické. Podpora dalších služeb se objeví v příští verzi WordPressu.

Mezi další vylepšení, které přinesl WordPress 2.9 patří podpora zápisu rel=canonical, podpora automatické optimalizace databáze (je nutné ji zapnout ve wp-config.php), vylepšená práce s komentáři a náhledy obrázků v článku, lepší API pro vlastní typy příspěvků, jednodušší sběr informací do uživatelských profilů, pamatování řádku v editaci témat a modulů, bookmarklet pro tisk a mnoho dalšího.

Na videoukázku s novými funkcemi se můžete podívat:

Zdroje : Maxiorel.cz

Show More

Related Articles

2 komentářů

  1. Možná by nebylo od věci příště odkázat i na oficiální článek z blogu WP. Moc na tom nezáleží, ale dnes jsem trochu dumal jak zapnout tu automatickou optimalizaci databáze a s tím odkazem přímo v článku by to bylo pohodlnější. Jinak samozřejmě děkuji za článek a překlad :).

Back to top button
Close
Close